Analýza optických zjasňovacích prostředků pomocí kapalinové chromatografie - Komenská, Petra (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je věnována analýze optických zjasňovacích prostředků pomocí kapalinové chromatografie. Cílem této práce byla analýza optických zjasňovačů na bázi stilbenu včetně optimalizace dělení těchto látek ve směsi. Dále byla pomocí hmotnostní spektrometrie navržena struktura těchto látek. Tyto optické zjasňovače byly následně analyzovány v reálných vzorcích výluhů ze dvou typů obalů z recyklovaného papíru a ve výluhu kancelářského papíru.
Analysis of optical brightening agents using liquid chromatography
Keywords: optické zjasňující prostředky; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; recyklovaný papír; optical brightening agents; liquid chromatography; mass spectrometry; recycled paper