Ekonomické zhodnocení uživatelsky zaměřeného vývoje systému pro podporu rozhodování ve veřejné správě - Víšek, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2012)
Disertační práce se zaměřuje na složitou oblast rozhodování ve veřejné správě.. Tato disertační práce proto předkládá metodiku pro návrh, vytváření a implementaci systémů pro podporu rozhodování se zaměřením na SPR realizované ve webovém prostředí. Hlavním používaným nástrojem v rámci této práce je použitelnost a její hodnocení. Navržená metodika obsahuje jako nedílnou součást model analýzy nákladů a přínosů, který umožňuje zhodnotit, zda je navrhovaný projekt vhodný k realizaci. Model staví především na přínosech plynoucích z aplikace hodnocení použitelnosti. Celá metodika prošla ověřením na modelovém příkladě webových systémů pro podporu rozhodování pro prostorové i neprostorové rozhodovací problémy.
Economic evaluation of user-centered design for decision support systems in public administration
Keywords: analýza nákladů a přínosů; ekonomické zhodnocení; heuristické hodnocení; informační systémy; systémy pro podporu rozhodování; použitelnost; uživatelské testování; veřejná správa; cost-benefit analysis; economic evaluation; heuristic evaluation; information systems; Usability; decision support systems; user testing; public administration