Vnímání nástrojů posilování vztahů se zákazníky z pohledu odběratelů vybraných chemických produktů - Cissé, Martin (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou posilování vztahů se zákazníky na B2B trzích. Teoretická část práce je věnována problematice a vývoji názorů na posilování vztahů se zákazníky, charakteru B2B prostředí, filosofii CRM a nejčastěji využívaným formám a nástrojům posilování vztahů se zákazníky, které jsou využívány na průmyslových trzích. Praktická část práce je zaměřena na kvantitativní výzkum vnímání těchto nástrojů, z hlediska jejich prospěšnosti a úrovně uplatnění, mezi odběrateli pigmentů a barviv.
Perception of instruments used to customer relationships strengthening from the perspective of customers of selected chemical products
Keywords: B2B; posilování vztahů se zákazníky; customer relationship management; strengthening customer relationships