Fosforečnany jako nové anorganické pigmenty - Sýkorová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2001)
Práce je zaměřena na prověření možnosti využití řady jednoduchých, podvojných nebo směsných kondenzovaných fosforečnanů a ortofosforečnanů jednomocných a dvojmocných kovů jako nových ekologicky nezávadných pigmentů. Různými způsoby byly syntetizovány pigmenty typu Sr(2-x)BaxP4O12, MeIIMiPO4, MeIIMII2(PO4)2 a MeIIMIIP2O7. Poté byly hodnoceny jejich fyzikálně-chemické a antikorozní vlastnosti. Pigmenty typu cyklo-tetrafosforečnanů byly aplikovány do nátěrové hmoty. Zahrnuje i měření korozně-inhibičních vlastností těchto nátěrových hmot.
Phosphates as new inorganic pigments
Keywords: kondenzované fosforečnany; ortofosforečnany; antikorozní pigmenty