Šintó: konceptualizace japonských náboženských tradic v západní literatuře - Bradna, David (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zaměřuje na otázku konceptualizace japonských náboženských tradic, zejména šintó v západní literatuře 16. až 20. století. Testuje hypotézu prof. Balagangadhary, že náboženské tradice Asie jako buddhismus, hinduismus, šintó atd. nejsou skutečnými entitami, ale produktem teoretického rámce sekularizované křesťanské teologie.
Shinto: the conceptualization of Japanese religious traditions in Western guise
Keywords: šintó; Japonsko; Asie; Západ; náboženství; teologie; orientalismus; Shinto; Japan; Asia; West; religion; theology; orientalism