Vybrané aspekty disciplinární odpovědnosti ve státní službě - Janderová, Jana (Univerzita Pardubice, 2016)
Příspěvek se zabývá aktuální právní úpravou kárné odpovědnosti státních úředníků podle zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě. Popisuje vybrané instituty kárné odpovědnosti a interpretuje některá nejednoznačná ustanovení zákona. Jeho cílem je také posoudit, zda různé principy vztahující se k disciplinárnímu trestání úředníků, jak jsou zakotveny v Doporučení R (2000) 6 Výboru ministrů Rady Evropy o postavení veřejných činitelů v Evropě, jsou odpovídajícím způsobem zohledněny v české úpravě. Kde česká právní úprava neodpovídá těmto zásadám, příspěvek upozorňuje tento nesoulad. Jsou analyzovány jak právní předpisy, tak judikatura správních soudů. Bylo zjištěno, že neurčitost nebo dvojznačnost některých ustanovení zákona může být v zásadě překonána interpretací. Podstata doporučení Rady Evropy se odráží v českém právním řádu téměř ve všech bodech. Nicméně platná právní úprava by mohla být zdokonalena. V závěru jsou proto navrženy některé změny de lege ferenda.
Selected aspects of disciplinary liability in civil service
Keywords: Veřejná služba; disciplinární řízení; odpovědnost úředních osob; propuštění ze služby; správní žaloba.; Civil service; Disciplinary proceedings; Public officials’ liability; Penalties; Dismissal from service; Administrative action.