Povrchové napětí v taveninách chalkogenidových sklotvorných materiálů - Sedláček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá povrchovým napětím a jeho měřením. Práce se zabývá měřením povrchového napětí v taveninách systému SexTe1-x metodou popisu profilu visící kapky. Dále bylo využito metody zaplňování mřížky během izotermní temperace pro stanovení povrchového napětí v oblasti podchlazené taveniny v blízkosti teploty skelného přechodu ve vzorcích amorfního selenu.
Surface tension in chalcogenide glass-forming melts
Keywords: povrchové napětí; metoda visící kapky; zaplňování mřížky; surface tension; pendant drop; grating decay