Využití bazální stimulace u osob s kognitivním deficitem - Slezáková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá využitím prvků bazální stimulace u osob s těžkou a hlubokou vývojovou poruchou intelektu a u osob s poruchou kognitivních funkcí v sociálním pobytovém zařízení. Zkoumá, jak jednotlivé techniky bazální stimulace působí na tento typ klientů a jaký mají přínos. Praktickým výstupem je vytvoření specifické ošetřovatelské dokumentace určené k zaznamenávání průběhu a účinků bazální stimulace, její ověření v každodenní péči, po dobu tří týdnů a následná úprava na základě zjištěných poznatků. Dalšími výstupy práce jsou zpracované kazuistiky tří klientů s těžkou a hlubokou vývojovou poruchou intelektu, které detailně popisují jejich zdravotní stav, aplikaci bazální stimulace a její dopad na projevy chování a libosti či nelibosti. Součástí výzkumu je rovněž zjištění postojů pracovníka v přímé péči k využívání bazální stimulace v praxi.
Application of Basal Stimulation in Individuals with Cognitive Impairment
Keywords: bazální stimulace; vývojová porucha intelektu; ošetřovatelská dokumentace; kognitivní funkce; basal stimulation; intellectual disability; nursing documentation; cognitive functions