Alkalická várka řepky olejky - Batelková, Eva (Univerzita Pardubice, 2009)
Cílem práce bylo uskutečnit diskontinuální alkalické várky slámy brukve řepky olejky (Brassica napus) při různých varných podmínkách. Chemická analýza slámy řepky olejky byla zaměřená na stanovení minerálních látek, tříslovin, pryskyřic, Klasonova ligninu a látek extrahovatelných do vody a zředěného roztoku hydroxidu sodného. Buničiny připravené za různých varných podmínek byly charakterizovány celkovým výtěžkem, kappa číslem, obsahem alfa-celulózy a množstvím neprovarů. U buničiny uvařené za nejvhodnějších laboratorních podmínek byly také stanoveny její pevnostní vlastnosti.
Alkaline pulping of rapeseed
Keywords: řepka olejka; alkalická várka; stupeň delignifikace; rapeseed; soda pulping; degree of delignification