Detekce biofilmu na povrchu různých materiálů - Ticháčková, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Byla zkoumána tvorba biofilmu vybraných mikroorganismů při různých laboratorních podmínkách. Mikroorganismy byly kultivovány na mikrotitračních destičkách a na kuponech z různých materiálů (nerezová ocel, sklo, plast a keramika). Tvorba biofilmu na mikrotitračních destičkách byla detekována spektrofotometricky po obarvení krystalovou violetí. Dále byla zkoumána účinnost mechanického odstranění biofilmu z povrchu kuponů stěrem a seškrabem. Počet buněk v biofilmu byl stanoven kultivací na pevných půdách v Petriho miskách. Účinnost mechanického odstranění byla hodnocena pomocí fluorescenční mikroskopie. Mohutnost mikrobiálního nárůstu na kuponech byla také měřena pomocí luminometru SystemSURE II (měření ATP).
Detection of biofilm on various contact surfaces
Keywords: Biofilm; method of isolation; contact surface; ATP measuring; Biofilm; metoda izolace; povrch materiálů; měření ATP