Syntéza a charakterizace triorganocíničitých sloučenin obsahujících N,C,N-chelátující ligand - Kasalová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2004)
V rámci této práce bylo připraveno šest triorganocíničitých sloučenin obsahujících 2,6-bis(dimethylaminomethyl)fenylovou skupinu. Tyto součeniny byly identifikovány pomocí ESI/MS spektrometrie, elementární analýzy, IČ spektroskopie a zejména 119Sn, 13C, 1H NMR spektroskopie. Na základě získaných informací lze konstatovat, že se jedná ve třech případech o iontové triorganocíničité sloučeniny s triorganocíničitým kationtem. Zbývající tři sloučeniny obsahují kovalentní vazbu Sn-X, jsou nestálé a disociují v roztocích za nízkých teplot.
Synthesis and characterization triorganotin coumpounds containing N,C,N-chelating ligand
Keywords: organocíničité sloučeniny; rentgenostrukturní analýza; nukleární magnetická rezonanční spektroskopie