Antioxidační role melatoninu - Zeminová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá antioxidačními účinky melatoninu a poskytuje obecný přehled účinků tohoto hormonu, který hraje důležitou roli nejen v regulaci cirkadiánních rytmů, ale také v ochraně buněk před oxidačním stresem. V úvodní části práce jsou popsány mechanismy účinku melatoninu, jeho biosyntéza a procesy spojené s oxidačním poškození buněk. Hlavní část bakalářské práce se věnuje antioxidačním účinkům melatoninu, mechanismu účinku v buňkách, tkáních i v reakcích, které způsobují antioxidační poškození. Závěr práce se zaměřuje na přehled metod používaných ke stanovení melatoninu v buněčných vzorcích.
The Antioxidant Role of Melatonin
Keywords: melatonin; antioxidanty; oxidanty; melatonin; antioxidants; oxidants