Zkoušky životnosti konstrukčních lepidel - Přívratský, Petr (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce je zaměřena zejména na životnost lepidel a možnosti jejího ovlivnění. Cílem diplomové práce je prokázání závislosti mezi úpravou povrchů kovových materiálů před lepením na životnost lepeného spoje. Prováděny byly testy životnosti metodou odlupování a to v laboratorních podmínkách Dopravní fakulty Jana Pernera. A k testování vzorků byl použit přípravek na zkušebním stroji ZD10/90. Dále jsou v textu diskutovány samotné základy lepení, druhy konstrukčních lepidel možnosti jejich skladování a možnosti povrchové předúpravy.
Durability test of structural adhesives
Keywords: lepidla; životnost; adheze; koheze; vytvrzení; spoje; drsnost; glued; durability; adhesion; cohesion; hardening; joints; abrasiveness