Prenatální screening u nás a v zahraničí - Chocholoušková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Prenatální screening je součástí fetální medicíny. Tento obor se zabývá zjišťováním vrozených vývojových vad plodu. Screeningové metody jsou jednoduché, rychlé, bezbolestné a nepřináší s sebou riziko potratu. Mezi screeningové neinvazivní metody patří ultrazvuk a krevní testy těhotné ženy. Pozitivní výsledek prenatálního screeningu znamená, že těhotná žena musí podstoupit další vyšetření pomocí invazivních metod, např. amniocentézu. Tyto metody už s sebou přinášejí menší riziko potratu, ale jsou mnohem spolehlivější než metody neinvazivní.
Prenatal Screening in the Czech Republic and in Abroad
Keywords: Prenatální screening; marker; ultrazvuk; amniocentéza; kordocentéza; biopsie choria; Prenatal Screening; marker; ultrasound; Amnicentesis; Kordocentesis; Chorion Villi Sampling