V postavení „osob nehodných reprodukce“ / Dokumenty svědčící o sterilizaci Romů z protektorátu během 2. světové války - Viková, Lada (My University, 2019)
Tato materiálová studie odrážející a analyzující svědectví o nucené sterilizaci zapsaná romskými ženami uvězněnými během druhé světové války v koncentračních táborech je jednak sondou obsahu jejich žádostí o odškodnění za pokusy o nucené lékařské ošetření, jednak snahou o kontextualizaci jejich žádostí o odškodnění. Zkoumané aplikace pro nacistické lékařské experimenty obsahují archivní záznamy z let 1964–1973. Studie přináší konkrétní svědectví romských žen, které byly nedobrovolně a násilně sterilizovány, záznamy lékařů a svědectví lékařů, kteří se snažili žadatele podpořit v jejich žádostech o odškodnění. Důraz je kladen na etické aspekty týkající se využívání zde předložených dokumentů pro výzkum.
In the position of „persons unsuitable for reproduction“ / Documents attesting to the sterilization of Roma from the Protectorate during World War II
Keywords: romské ženy; nucená sterilizace; nacistické lékařské experimenty; poválečná svědectví; Claubergovy pokusy; Romani women; forced sterilisation; Nazi medical experiments; post-war testimonies; Clauberg´s experiments