Lounské školství v druhé polovině 19. století - Kunc, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se zaměřuje na lounské školství v druhé polovině 19. století. Popisuje vývoj po reformách školství na konci šedesátých let, vliv radnice a představitelů města na podobu obecného, pokračovacího a středního školství. Práce se zaměřuje i na postavení učitelek a mimoškolské aktivity pedagogů ve spolcích a politických událostech.
Educational system in Louny at the second half of the 19th century
Keywords: školství; Louny; učitelé; učitelky; Spolky; Budeč; Educational system; teachers; clubs