Analýza profilu těkavých látek máku setého s využitím mikroextrakce tuhou fází - Martínková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu těkavých látek celých semen máku setého za pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií a pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o máku setém a jeho nutriční parametry. Je zde popsáno aroma potravin, možnosti izolace těkavých látek a jejich následná analýza. Dále jsou popsány postupy analýzy těkavých látek zejména v makových olejích. V praktické části byla provedena optimalizace extrakčních podmínek, jako je navážka vzorku, teplota a čas extrakce, za účelem extrakce co největšího počtu těkavých látek. Výsledkem byly aromaprofily několika odrůd semen máku setého, kde se podařilo identifikovat podstatné množství těkavých látek. Dále byla semena různých odrůd mezi sebou porovnána.
Analysis of poppy seeds volatile compounds profile using solid phase microextraction
Keywords: semena máku setého; mikroextrace tuhou fází; GC-MS; těkavé látky; makový olej; poppy seeds; solid phase microextraction; GC-MS; volatile substances; poppy seeds oil