Služební a pracovní poměr v rámci celní správy - Havránková, Simona (Univerzita Pardubice, 2015)
Ve své bakalářské práci s názvem: "Služební a pracovní poměr v rámci celní správy" se v teoretické části zabývám působností celní správy, jejím celým rozsahem a následně je zde okrajově zmíněna historie. Poté jsem se zaměřila na legislativní stránku celní správy po vstupu do EU, nástroje a sjednocení celních správ v rámci celého Společenství, a pojem clo jeho vymezení a historie, protože je úzce spjat se služebním poměrem. Následující kapitolou jsou pak práva a povinnosti celníka. V celém rozsahu je zde uveden také pracovní poměr a detailně pak rozebírám podmínky přijetí do služebního poměru, pojmové vymezení, legislativní opatření a následné ukončení. V praktické části bylo stěžejní dotazníkové šetření, kterým jsem chtěla zjistit, jaké dopady měla pro příslušníky novelizace zákona č. 17/2012 Sb. O Celní správě České republiky kterou se ze třístupňové struktury celní správy stala dvoustupňová. Dalším šetřením jsem se pokusila zjistit jaké má služební poměr výhody a nevýhody oproti pracovnímu poměru. Toto dotazníkové šetření probíhalo výzkumnou metodou dotazník, který vyplňovali příslušníci Celního úřadu pro Královehradecký kraj.
Employment and service relation in Customs Service
Keywords: Customs Administration; European Union; service ratio; employment; security forces; duty; customs officer; survey; legislation; customs office; celní správa; Evropská unie; služební poměr; služební zákon; pracovní poměr; bezpečnostní sbory; clo; celník; dotazníkové šetření; legislativa; celní úřad