Františka Brychtová - dcera řemeslníka, manželka mlynáře (1792-1859) - Vinklerová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce Františka Brychtová - dcera řemeslníka, manželka mlynáře (1792-1859) se zaměřuje na genderové aspekty a životní osudy Františky Brychtové v kontextu doby, ve které žila. Práce, založená na analýze rodinné korespondence a genderové analýze, rekonstruuje její každodenní život, genderové role a rodinné vztahy, zejména s bratrem Aloisem Vojtěchem Šemberou. Cílem je poskytnout detailní vhled do života ženy z počátku 19. století, která se pohybovala v řemeslnickém prostředí, a přispět tak k hlubšímu poznání genderových aspektů společnosti v 19. století.
Francisca Brychtova - daughter of a craftsman, wife of a miller (1792-1859)
Keywords: korespondence; gender history; ženy; řemeslnické prostředí; devatenácté století; Františka Brychtová; Alois Vojtěch Šembera; correspondence; gender history; women; artisan environment; nineteenth century; Francisca Brychtova; Alois Vojtech Sembera