Povídkový román Jana Balabána - Velehradská, Jana (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce s názvem "Povídkový román Jana Balabána" analyzuje prozaickou tvorbu Jana Balabána. Nejprve se zaměří na kontext tvorby autora, následně na určení a posouzení žánrové specifičnosti jeho románů a povídek na základě odborné přípravy. Práce se soustředí také na rozbor některých motivických okruhů a tematických problémů a jejich vývoj napříč celým jeho dílem. Jejím cílem je pak také vysvětlení pojmu "povídkový román" uvedeného v názvu práce a jeho znaky aplikované na dílo Jana Balabána. Stejně jako provázání všech jeho děl postavami i tématy v jeden souvislý cyklus.
Jan Balaban´s novel in short stories
Keywords: Balabán, Jan; romány; povídky; Ostrava; Balaban, Jan; novels; short stories