Alokační úlohy v turbulentním prostředí - Vízner, Filip (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce řeší metodiku svozně-rozvozního problému s obsluhou hran ve vazbě na čištění komunikací a svoz komunálního odpadu ve větších městech a průmyslových aglomeracích. Problematika je řešena s využitím aparátu metod teorie grafů a lineárního programování s počítačovou podporou tvorby tras obslužných vozidel s aplikací v prostředí GIS. Metodika sestavování tras obslužných vozidel je vytvořena na základě analýzy a vyhodnocení současných trendů v oblasti výpočtů svozně-rozvozních problémů. Aplikační část práce je zaměřena na výpočet vícekriteriálních svozně-rozvozních úloh na vektorovém mapovém podkladu s možností vizualizace výsledných tras v GIS.
The Allocation problem in the turbulent environment
Keywords: svozně-rozvozní problém s obsluhou hran; GIS; GPS; plány tras; software; operační výzkum; lineární programování; teorie grafů; čistění a údržba pozemních komunikací; arc routing problem; route planning; software; operation research; linear programming; graph theory; street sweeping