Analytické metody používané při produkci bionafty. - Sztefek, Grzegorz (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce popisuje analytické metody, používané při produkci bionafty. Bionafta se používá jako ekologické alternativní palivo pro spalovací motory a vyrábí se transesterifikací rostlinných olejů a živočišných tuků. První část práce pojednává o problematice bionafty: suroviny pro výrobu a způsoby jejich získávání a metody výroby bionafty. Aby bionafta mohla být použita jako palivo, musí splňovat 25 parametrů daných normou EN 14214:2003. Na stanovení těchto parametrů (např.: hustota, viskozita, cetanové čísla, bod vzplanutí, obsah metanolu, obsah esterů, obsah zbytkových glyceridů) se používají různé analytické metody. U většiny z nich je popsáno a zhodnoceno více možností jejich použití. Při analýzách je využíváno široké spektrum metod, od jednoduchých titračních po relativně složité analytické metody (např. kombinace GC-MS).
Analytical methods used in biodiesel production
Keywords: Bionafta; analytické metody; Transesterifikace; rostlinný olej; Biodiesel; Analytical method; Transesterification; vegetable oil