Racionalizace/rozvoj železniční tratě Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice - Gavlasová, Bohumila (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce je zaměřena na racionalizaci a rozvoj tratě Frýdlant n/O. - Ostravice, na zlepšení její konkurenceschopnosti v oblasti pohodlí, rychlosti, dostupnosti a v neposlední řadě i bezpečnosti. Zabývá se seznámením se s tratí Frýdlant n/O. Ostravice, popisem stanic a zastávek, charakteristikou trati a PZZ. Zhodnocení navrhovaných změn je provedeno na základě investičních nákladů potřebných k realizaci navrhovaných změn a i za pomoci ekonomické, finanční a multikriteriální analýzy. Výsledkem práce je posouzení navrhovaných změn vedoucích k racionalizaci/rozvoji a vyšší bezpečnosti provozu na trati při vynaložení přijatelných investičních prostředků a výběr varianty, která by splňovala dané požadavky.
Rationalization/development of the railway line Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice
Keywords: racionalizace; přejezdová zabezpečovací zařízení; regionální tratě; elektrifikace; rationalization; level crossing safety mechanisms; regional railway lines; electrification