Srovnání ekonomických veličin pomocí indexů - Zeman, Marcel (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá problematikou indexů v ekonomické teorii i praxi. Nejprve jsou definovány jednotlivé druhy indexů a popsáno jejich členění. Poté se práce zabývá jejich aplikací na sazby pojištění odpovědnosti z provozu vozidel. Práce zahrnuje vysvětlení pojmů, výsledky výpočtů, tabulky hodnot a komentáře. Závěrečná část práce se zaměřuje především na indexy spotřebitelských cen, indexy cen výrobců a burzovní indexy.
Comparison of Economic Variables Using Indexes
Keywords: indexy; cenové indexy; souhrnné indexy; index spotřebitelských cen; index cen výrobců; burzovní indexy; indexes; price indexes; summary indexes; Consumer Price Index; Producer Price Index; stock indexes