Restaurování doktorské teze olomoucké univerzity ze sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci - Stropková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce zahrnuje podrobný popis komplexního restaurátorského a konzervačního zásahu grafického listu na papírové podložce pocházejícího ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci. Jedná se o doktorskou univerzitní tezi olomoucké univerzity, datovanou do roku 1746, tvořené dvěma grafickými technikami mezzotintou a mědirytem, druhotně podlepenou plátěnou podložkou. Bakalářská práce obsahuje rozšířenou teoretickou část, která se zabývá univerzitními tezemi všeobecně, restaurovanou doktorskou tezí a základními informacemi o autorech restaurované teze. Cílem restaurátorského zásahu je uvedení díla do stavu, který by zamezoval případné degradaci a zároveň respektoval jeho historický a estetický odkaz. Součástí je také restaurátorský průzkum díla a fotodokumentace.
Restoration treatment of artwork on paper support with the title Doctoral thesis of the University of Olomouc from the collection of the Vlastivědné muzeum v Olomouci.
Keywords: restaurování papíru; restaurování papírové podložky; univerzitní teze; grafika; grafický list; mezzotinta; mědiryt; Haid, I. L.; Rugendas, Christian; paper restoration; restoration of paper support; university thesis; graphic; graphic sheet; mezzotint; copperplate; Haid, I. L.; Rugendas, Christian