Problematika separace Clopyralidu a klofibrové kyseliny z vodných roztoků - Nováková, Lada (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce je v teoretické části zaměřena na stručný popis dvou biocidů a na problematiku jejich eliminace. Dále je v této části rozebírána problematika sorpce pomocí různých druhů sorbentů a využití v kombinaci povrchově aktivních látek a iontových kapalin. V experimentální části byla ověřena sorpční schopnost jednotlivých sorbentů na eliminaci obou biocidů z vodných roztoků a zároveň byla porovnána jejich účinnost. Též byla ověřena účinnost povrchově aktivních látek a iontových kapalin. Pro hodnocení obsahu organického znečištění byly sledovány parametry chemické spotřeby kyslíku (CHSKCr) a adsorbovatelných organicky vázaných halogenů (AOX).
Separation of Clopyralid and clofibric acid from aqueous solution
Keywords: klofibrová kyselina; Clopyralid; aktivní uhlí; iontové kapaliny; sorpce; clofibric acid; active carbon; charcoal; ionic liquid; sorption