Karafiátova odpověď na "Českou otázku" - Šolcová, Kateřina (Filosofia, 2017)
Studie se zaměřuje na odpověď protestanského duchovního Jan Karafiáta (1846-1929) na Masarykovu filosofii českých dějin představenou v knize Česká otázka (1895). Jedná se o kritickou reakci, publikovanou na stránkách Karafiátova časopisu Reformované listy roku 1896, pozoruhodnou zejména proto, že vzešla z prostředí reformované církve, jíž byl T. G. Masaryk v té době členem. Proti ideálu humanity, který Masaryk považoval za poslání českého národa, zejména jejích protestantských vůdců, postavil J. Karafiát Ježíšovu krásnou církev. Vrátil tak Masarykově koncepci její teologickou podobu a důsledně připomněl českým protestantům jejich nejvlastnější úkol – vnášet do českého života evangelium Kristovo.
Karafiát´s Response to the "Czech Question"
Keywords: Jan Karafiát; Reformované listy; T. G. Masaryk; filosofie českých dějin; philosophy of Czech history