Vliv dávkování přísad na strukturu a mechanické vlastnosti vybraných typů litin - Kalousek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce je věnována problematice vlivu dávkování přísad na strukturu a mechanické vlastnosti tvárné litiny s kuličkovým grafitem. Dále jejímu vhodnému použití v automobilovém průmyslu. V praktické části je vyhodnoceno 18 vzorků z hlediska jejich mechanických vlastností a metalografie prováděné metalografickými výbrusy. Závěrem práce je návrh řešení daného problému.
Influence ration ingredients on structure and mechanical quality of choice type cast iron
Keywords: grafitické litiny; tvárná litina; grafit; chemické složení; mechanické vlastnosti; hořčík; plumbaginous cast iron; modular cast iron; black lead; chemical composition; machanical properties; magnesium