Propustnost tratě Kolín - Poříčany s využitím ETCS a porovnání se stávajícím stavem - Řádek, Petr (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá výpočtem propustnosti trati č.501 Česká Třebová - Praha-Libeň v úseku Kolín - Poříčany s využitím vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS a porovnává ho s propustností současného stavu. Na základě dostupných informací a analýz současného stavu byla vypočtena následná mezidobí dle směrnice D23 a dle návrhu metodiky ETCS, které slouží pro konečný výpočet propustnosti dle směrnice D24. Domnívám se, že uvedené výpočty prokáží přínos nového vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS ve zvýšení propustnosti tratě a tím dojde i k uspokojení rostoucí poptávky po železniční přepravě v inkriminovaném úseku.
The comparison of the capacity of the Kolín - Poříčany trainline with and without ETCS system
Keywords: propustnost; traťové intervaly; ETCS; staniční intervaly; taktové jízdní řády; provozní intervaly; železniční doprava; capacity; trainline intervals; station intervals; subsequent interim periods; schedule; operating intervals; rail transports