Sociální pohádka Jiřího Wolkera ve vývojovém kontextu české autorské pohádky první poloviny 20. století - Matějková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
V práci se zabývám analýzou pohádek Jiřího Wolkera, které napsal v letech 1919-1921. Cílem bakalářské práce je porovnat Wolkerovu pohádkovou tvorbu s ostatními českými autory moderní pohádky z první poloviny dvacátého století a upozornit na to, v čem se od tradičních pohádkových postupů liší a co je novátorské.
Jiří Wolker's Social Fairytale in the Development Context of Czech Creative Fairytale in the First Half of the 20th Century
Keywords: Czech literature; 20th century; Wolker, Jiří; modern author's fairytale; social fairytale; česká literatura; 20. století; moderní autorská pohádka; sociální pohádka