Antimikrobiální účinnost vybraných antiseptik používaných v léčbě infikovaných chronických ran - Štěpánová, Monika (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce se zabývá testováním antimikrobiálního účinku nejčastěji používaných antiseptik. V první části je popsán přirozený způsob hojení ran a faktory komplikující tento proces. Jsou zde popsána a charakterizována jednotlivá antiseptika, která se běžně používají při léčbě chronických ran. V druhé části byla testována účinnost antiseptik pomocí kontaktní inhibice, diluční metodou (M07Ed11E_Methods_Dilution_Antimicrob) a stanovením antiseptické citlivosti bakteriálních biofilmů a následně vyhodnocen jejich efekt.
Antimicrobial Effectiveness of Selected Antiseptics Used in the Treatment of Chronic Wounds
Keywords: chronická rána; mikroorganismus; biofilm; léčba chronické rány; antiseptika; kontaktní inhibice; diluční metoda; stanovení antiseptické susceptibility bakteriálních biofilmů; chronic wound; microorganism; biofilm; treatment of chronic wound; antiseptics; contact inhibition; dilution method; determination of antiseptic susceptibility of bacterial biofilms