Snění a skutečnost: sociální aspekty průvodcovství na Kuksu - Krátký, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá sociálními aspekty průvodcovství na národní kulturní památce Hospitálu Kuks. Primárně se věnuje interakci mezi průvodcem a návštěvníkem. Studuje očekávání obou skupin, jejich vzájemné prolínání, interakce a jazykové chování. Zvláštní důraz je kladen na dynamickou proměnu v důsledku vzájemného setkávání. Hlavními výzkumnými metodami byly zúčastněné pozorování a rozhovory s informačními partnery.
Dreams and reality: social aspects of guiding in Kuks
Keywords: průvodce; návštěvník; památka; interakce.; guide; visitor; monument; interaction.