VÝSKYT BAKTERIÍ RODU Arcobacter U DOMÁCÍCH mazlíčků koček a psů - Žabčíková Simona; Šilhová Lucie; Pejchalová Marcela (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se zabývá zhodnocením výskytu Arcobacter spp. u koček a psů v České republice. Tato zvířata mohou být přenašeči sledovaných bakterií a zároveň potenciálními zdroji lidské infekce. Zvířatům byly pomocí stěrových tamponů a kartáčků odebrány bukální stěry. Na základě předchozích studií byly pro izolaci DNA použity komerčně dostupné DNA kity. Vzorky byly analyzovány pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) a vyhodnocovány gelovou elektroforézou. Celkem bylo testováno 178 vzorků, z čehož 108 vzorků pocházelo od psů a 70 vzorků od koček. Ze všech stěrů bylo 5 pozitivních. Ve čtyřech případech vzorek pocházel od psa, v jednom od kočky. Pomocí PCR byla ve všech pěti případech potvrzena přítomnost Arcobacter butzleri. Při opakovaném odběru vzorků byla přítomnost arkobakterů prokázána u jednoho vzorku pocházejícího od psa.
Occurence of the genus arcobacter at pet cets and dogs
Keywords: arcobacter; PCR; pes; kočka; Arcobacter; PCR; pet cats+ pet dogs