Onemocnění z kočičího kousnutí (Pasteurella multocida) - Mensová, Miloslava (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o kočičím kousnutí a mikroorganismu, který je s ním spojován. V České republice je evidováno kolem 2-4 tisíc případů kočičího kousnutí ročně, a to zdaleka nejsou všechna zranění hlášena. Cílem bakalářské práce je teoretické vymezení problematiky - kočičí kousnutí, Pasteurella multocida. V obou kapitolách jsou uvedeny informace obzvláště z oblasti léčby, prevence, diagnostiky, ale i z dalších zajímavých odvětví. Některé nákazy vzniklé působením Pasteurella multocida mohou být pro člověka a zvířata nebezpečné. Hemoragická septikémie, atrofická rinitida, cholera, pleuritida a peritonitida se řadí mezi onemocnění vyskytující se u zvířat. U lidí je Pasteurella multocida považována za původce meningitidy, septikémie, pneumonie nebo endokarditidy. Tyto nákazy se řadí mezi nejčastěji vyskytující se zoonózy. Na závěr bakalářské práce jsou uvedeny čtyři zajímavé kazuistiky pacientů z různých zemí světa. Všechny zmíněné kazuistiky souvisí s tématem vytvořené práce.
Cat bite disease (Pasteurella multocida)
Keywords: kočičí kousnutí; Pasteurella multocida; pasteurelóza; detekce; ošetření; prevence; léčba; příznaky; cat bites; Pasteurella multocida; pasteurellosis; detection; treatment; prevention; therapy; symptoms