Kriminalita a justice na ruské vesnici 1900 - 1914 - Kvěchová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce Kriminalita a justice na ruské vesnici 1900 - 1914 se zabývá právním systémem Ruska v 19. století. Popisuje a porovnává trestní právo vytvořené státem s vesnickým soudním systémem. Ten vznikl na základě tradic a starého zvykového práva. Navzdory zákazům ze strany státu se udržel až do 20. století a stal se tak fenoménem trestního práva. Práce je protkána skutečnými kriminálními případy, ale i osudy hrdinů kriminálních případů v dobové krásné literatuře.
Rural crime and justice in Russia, 1900 - 1914
Keywords: Rusko; 19. století; právo; státní právo; zločin; trest; Russia; 19th century; law; official law; crime; punishment