Vývoj elektrochemického imunosenzoru pro kvantifikaci CA125 biomarkeru ovariálního karcinomu - Hošková, Klára (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá přípravou sekundárních protilátek značených kvantovými tečkami (konjugát), které jsou využitelné pro kvantitativní elektrochemickou detekci antigenu pomocí imunosenzoru založeném na principu ELISA. Imunosenzor je tvořen primárními anti-CA 125 protilátkami (IgG) imobilizovanými na magnetických částicích, proteinem CA 125 jako antigenem a připravenými sekundárními anti-CA 125 protilátkami (IgG) značenými kvantovými tečkami. Jako kvantové tečky byly použity InP/ZnS QDs. Dílčí kroky spočívaly v optimalizaci postupu přípravy magnetického nosiče (tj. imobilizace antigenu/protilátky), v optimalizaci postupu konjugace protilátek s QDs pro přípravu sekundárních značených protilátek anti-CA 125 IgGInP/ZnS a následném ověření jeho funkčnosti a sestavení kompletního imunosenzoru. Pro elektrochemickou detekci byly využity miniaturizované tištěné tříelektrodové senzory s uhlíkovou pracovní elektrodou se rtuťovým filmem a square-wave anodická rozpouštěcí voltametrie jako detekční technika.
Development of electrochemical immunosensor for quantification of CA125 biomarker of ovarian carcinoma
Keywords: ovariální karcinom; CA 125; magnetické částice; kvantové tečky; značené protilátky; elektrochemický imunosenzor; ovarian cancer; magnetic particles; quantum dots; labeled antibodies; electrochemical immunosensor