Gaussovo (normální) rozdělení - Půlpán, Zdeněk; Slavíček, Ondřej (My University, 2022)
Při geodetických měřeních Gauss používal k odhadu přesnosti měření zkušenost, že rozdělení naměřených veličin odpovídá již dříve známé zvonovité křivce. Zde je nejprve ukázáno, jak lze k analytickému vyjádření takové křivky snadno dojít a pak je upozorněno na některé aplikace v technice, v psychologii a pedagogice.
Gaussian distribution
Keywords: Gaussovo rozdělení; odhad přesnosti měření v rovině; technická a psychologická měření; Gaussian distribution; estimation of in-plane measurement accuracy; technical and psychological measurements