Relativní radiometrická normalizace pro monitoring chlorofylu-a ve vodách pomocí družice Sentinel-2 - Brunclík, Tomáš; Danquah, Kwasi Asare Baffour (My University, 2018)
Cílem práce bylo vyvinout postup relativní radiometrické normalizace snímků z družic Sentinel-2 a ověřit jeho aplikovatelnost a přínos využití při modelování koncentrace chlorofylu-a na základě družicových dat. Byl navržen postup analýzy změn pro výběr pseudo-invariantních ploch, použitých v nově vyvinuté prostorově variabilní variantě relativní radiometrické normalizace. Družicová data již atmosféricky korigovaná programem Sen2Cor byla dodatečně korigována navrženým postupem. Byly vytvořeny modely pro výpočet koncentrace chlorofylu-a ze satelitních snímků. Modely vytvořené na základě neupravených a radiometricky normalizovaných družicových dat byly porovnány. Byl prokázán pozitivní vliv navrženého postupu na model chlorofylu-a.
Relative radiometric normalization for monitoring of chlorophyll-a in water using Sentinel-2 satellite
Keywords: monitoring; chlorofyl-a; vodní plochy; dálkový průzkum Země; družice; Sentinel-2; atmosférická korekce; relativní radiometrická normalizace; monitoring; chlorophyll-a; water bodies; remote sensing; satellite; Sentinel-2; atmospheric correction; relative radiometric normalization