Riziko rozvoja infekcie v mieste chirurgického výkonu u pacienta s diabetes mellitus - Kucejová, Kristína (Univerzita Pardubice, 2024)
Infekcie v mieste operačného výkonu (SSI) predstavujú vážny problém v chirurgii, ktorý môže výrazne ovplyvniť priebeh liečby a zotavenie pacientov. Cieľom tejto práce je preskúmať vplyv ochorenia diabetes mellitus (DM) na riziko vzniku SSI a identifikovať ďalšie rizikové faktory, ako obezita, vek a dĺžka operácie, ktoré môžu prispieť k tomuto riziku. Práca zahŕňa systematický prehľad literatúry a analýzu 15 štúdií, ktoré sa zaoberajú súvislosťou medzi DM a výskytom SSI u pacientov podstupujúcich rôzne chirurgické zákroky. Výsledky však neukazujú jednoznačne, či pacienti s DM majú vyššie riziko vzniku SSI. O vyššom riziku u pacientov s DM hovoríme najmä ak majú zle kontrolovanú glykémiu. V niektorých prípadoch nebol DM identifikovaný ako nezávislý rizikový faktor. Závery tejto práce zdôrazňujú potrebu dôslednej predoperačnej kontroly glykémie a personalizovaného plánovania starostlivosti, aby sa minimalizovalo riziko SSI u pacientov s DM. Výsledky môžu prispieť k zlepšeniu prevencie a liečby SSI v klinickej praxi.
The risk of developing an infection at the surgical site in a patient with diabetes mellitus
Keywords: chirurgia; diabetes mellitus; hyperglykémia; infekcia; ošetrovateľstvo; riziko; SSI; diabetes mellitus; hyperglycemia; infection; nursing; risk; SSI; surgery