Typizace mikroorganismů na základě profilu mastných kyselin - Tvarohová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá metodami mikrobiální typizace, přičemž se zaměřuje zejména na jejich popis, zhodnocení a možnosti využití. Podstatná část textu bakalářské práce je věnována mastným kyselinám, které jsou představeny jak z obecného, tak právě i z chemotaxonomického hlediska. Závěrečná část je zaměřena především na analýzu profilu mastných kyselin. Cílem práce je představit a zhodnotit plynovou chromatografii metylesterů mastných kyselin jako vhodnou metodu typizace mikroorganismů.
Microorganism Typing Based on Fatty Acid Profile
Keywords: GC-FAME; mastné kyseliny; profil mastných kyselin; typizace; GC-FAME; fatty acids; fatty acid profile; typing