Doučování sociálně znevýhodněných dětí v Plzni - Kutilová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2025)
V bakalářské práci se zabývám doučováním žáků se sociálním znevýhodněním ve městě Plzeň. V teoretické části nejprve specifikuji žáka se speciálními vzdělávacími potřebami. Dále charakterizuji vzdělávání, výchovu a vliv prostředí, ve kterém dítě vyrůstá. Důležitým tématem práce je doučování, které popisuji, a následně se blíže věnuji vybraným základním školám a neziskovým organizacím v Plzni, které doučování poskytují. V praktické části se zabývám vyhodnocením kvalitativního výzkumu, který je proveden formou polostrukturovaných rozhovorů v rodinách, které využívají doučování od neziskových organizací. Cílem práce je zjistit, jak hodnotí doučování dětí a jeho přínos rodiče i dítě.
Tutoring of socially disadvantaged children in Pilsen
Keywords: sociální znevýhodnění; doučování; vzdělávání; neziskové organizace; social disadvantage; tutoring; education; non-profit organizations