Fosfonová reaktivní barviva - Procházka, Jan (Univerzita Pardubice, 1997)
Bylo připraveno několik reaktivních azových barviv s fosfonovou skupinou jako reaktivním a vysoce solubilizačním systémem a změřeny některé jejich charakteristiky včetně aplikačních vlastností na vlně. U připravených červených a žlutých barviv byly změřeny absorbanční křivky ve vodě a provedeny aplikační zkoušky na vlně a pro barviva s fosfonovou skupinou provedeny aplikační zkoušky s použitím dikyandiamidu jako fixačního činidla při lázňovém způsobu barvení. Výsledky ukázaly, že připravená reaktivní barviva s fosfonovou skupinou jako reaktivním systémem nejsou vhodná pro praktické použití při barvení vlny.
Keywords: fosfonová barviva; reaktivní barviva; azová barviva; syntézy; červeň; žluť; absorbanční křivky