Vlastnosti ochranných latexových nátěrů na nízkouhlíkové oceli v závislosti na obsahu polypyrrolových částic a chemickém složení pigmentu - Trpkošová, Marie (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá studiem polyakrylátových latexů, do nichž byly ve fázi syntézy latexového polymeru inkludovány polypyrrolové částice. Latexy byly připraveny semikontinuální emulzní polymerací postupem využívajícím strategii tzv. "one-pot" syntézy, při níž v jednom reaktoru docházelo k emulzní polymeraci akrylátových monomerů i k oxidační polymeraci pyrrolu. Byla provedena literární rešerše, které se zabývá přípravou polyakrylátových latexů a využitím polypyrrolu. V experimentální části této práce byla popsána syntéza polyakrylátového latexu s různým obsahem polypyrrolu. U připravených akrylátových latexů byly testovány jejich vlastnosti z hlediska fyzikální, mechanické, chemické a antikorozní odolnosti realizovaných nátěrových filmů. Připravené latexy byly pigmentovány vybranými pigmenty a na základě získaných výsledků byl vybrán latex s nejlepšími vlastnostmi. Vybraný latex byl posléze pigmentován zvolenými pigmenty a plnivy při OKP 0,5 % pigmentu a OKP 10 % plniva. Výsledkem této diplomové práce je vodou ředitelná nátěrová hmota na bázi polyakrylátového latexu s inkludovanými polypyrrolovými částicemi a dalšími pigmenty, která poskytuje polymerní nátěrové filmy s dostatečnou přilnavostí k podkladu a zároveň zvýšenou korozní a chemickou odolností.
Properties of protective latex coatings on low carbon steel in relation to the content of polypyrrole particles and chemical composition of pigment
Keywords: emulzní polymerace; latex; polypyrrol; antikorozní ochrana oceli; emulsion polymerization; latex; polypyrrole; corrosion protection of steel