Projekty sociální prevence: vznik a fungování - Krepl, Jan (Univerzita Pardubice, 2017)
Hlavní částí práce je kvalitativní výzkum sociálního projektu uskutečněného ve dvou městech. Projektů se zúčastní děti ve věku 9-15 let, které zažívají nepříznivé životní situace ohrožující jejich výchovu a práva. Projekty zabezpečuje nezisková organizace, jejíž činnost a poslání je zaměřena na pomoc znevýhodněným, ohroženým dětem a jejich rodinám. Metodami výzkumu jsou zúčastněné pozorování v rámci tříměsíčního dobrovolnictví při sobotních pobytech a v nízkoprahových zařízeních v průběhu týdne a rozhovory. V práci se zamýšlím nad otázkou, jak účast v projektu ovlivní život dětí. Získal jsem rovněž pohled na projekt ze strany zúčastněných dětí. Literatura je čerpána z oblasti studií mládeže.
Projects of Social Prevention: Formation and Functioning
Keywords: adolescence; mládež; projekty; děti; nízkoprahové kluby; adolescence; youth; projects; children; low threshold clubs