Vitaminy rozpustné ve vodě a metody jejich stanovení - Řezáčová, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se soustředí na vitamíny rozpustné ve vodě. V úvodu práce jsem krátce shrnula obecné rozdělení vitamínů a naznačila nejpoužívanějsí metodu jejich stanovení. Hlavní částí této práce je popis vitamínu C a vitamínů skupiny B. Je zde uvedena jejich struktura, vlastnosti a funkce, které plní v organismu, dále pak vliv nedostatku těchto vitamínů na lidský organismus, či přírodní zdroje těchto vitamínů. V závěru jsou pak vyjmenovány možné metody stanovení jednotlivých vitamínů i stručný popis obecného stanovení všech vitamínů vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií.
Water-soluble vitamins and methods for their determination
Keywords: vitamín C; vitamíny skupiny B; nedostatek; stanovení; HPLC; vitamin C; group B vitamins; deficiency; determination; HPLC