Odchod plnoletých z dětských domovů - Martišková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na odchod plnoletých lidí z dětských domovů. Charakterizuje období adolescence, poukazuje na situace, za kterých je dítě umístěno do ústavní péče, a jak tyto situace řeší zákony v ČR. Cílem práce je odpovědět na otázku, jaké má plnoletý člověk opouštějící dětský domov možnosti zaměstnání, bydlení, a kam se může obrátit pro pomoc. Výzkumné šetření využívá výzkumné metody, techniku polostrukturovaných rozhovorů, které zpracuji pomocí výzkumného designu případové studie. Respondenty jsou dva vychovatelé a čtyři klienti Dětského domova v Broumově. Tématem rozhovorů byla příprava na samostatný život mimo dětský domov, znalost programů podporujících samostatný život, možnosti ubytování a problémy spjaty s odchodem z dětského domova.
Departure of the Full-Aged from Children's Homes
Keywords: dětské domovy; ústavní výchova; adolescence; odchod; Children´s Home; institutional care; adolescence; leasing