Typizační metody využitelné v epidemiologii listeriových nákaz - Králová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2019)
Téma mé bakalářské práce je zaměřit se na typizační metody pro epidemiologii listerióz. V první části jsou popsány základní vlastnosti, které jsou charakteristické pro rod Listeria a následně základní identifikační metody, které jsou nezbytné pro přesnou diagnostiku a rozlišení jednotlivých druhů, spolu s výhodami a nevýhodami, které dané metody přináší. V závěru své práce se zaměřuji na incidenci listeriózy v EU a ČR spolu s organizacemi a orgány státní správy, které se této problematice věnují a dále popisuji dotazníky, které se používají nejčastěji pro studium trvanlivosti Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě.
Typing Methods Useful in The Epidemiology Of Listeria Infections
Keywords: Listeria monocytogenes; epidemie; potraviny; diagnostika; Listeria monocytogenes; epidemics; food; diagnostics