Vnímání pooperačních symptomů pacientkami - Štupáková, Martina (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se skládá z části teoretické a části průzkumné. Teoretická část se zabývá rolí porodní asistentky v perioperačních obdobích, popisuje gynekologické operace a vybrané pooperační symptomy (bolest, změny tělesné teploty, nauzea a zvracení) a charakterizuje jejich management. V průzkumné části byl dotazníkovým šetřením zjišťován výskyt jednotlivých pooperačních symptomů v pooperačním období. Jako dílčí cíle bylo stanovit vliv operačního přístupu na nástup a intenzitu bolesti a zjistit spokojenost pacientek s tlumením bolesti. Dále byl zkoumán vliv délky operace a operačního přístupu na rozdíl teploty před a po operaci. Posledním dílčím cílem bylo porovnat výskyt pooperační nauzey a zvracení u jednotlivých druhů operačních výkonů.
Patients' perception of postoperative symptoms
Keywords: bolest; tělesná teplota; hypotermie; nauzea; zvracení; PONV; gynekologické operace; pooperační období; pooperační symptomy; pain; body temperature; hypothermia; nausea; vomiting; PONV; gynecological surgery; postoperative phase; postoperative symptoms