Srovnání podobenství o úsečce a jeskyni v Platónově Ústavě s důrazem na nejnižší stavy u obou obrazů - Tyller, Martin (Univerzita Pardubice, 2016)
Tématem bakalářské práce je srovnání dvou podobenství o úsečce a jeskyni z Platónova dialogu Ústava s důrazem na nejnižší stav úsečky a situaci vězně před zídkou v jeskyni. První část se zabývá tím, co je podobenství. Druhá část popisuje podobenství o úsečce. Třetí část je věnována podobenství o jeskyni. V závěru je pak srovnání nejnižších stavů obou podobenství.
Comparison of the simile of the Line and Cave in Plato's The Republic, with an emphasis on the lowest states of both images
Keywords: jeskyně; úsečka; Wyller, E. A.; Robinson, R.; epistémé; doxa; eikasia; vězeň; cave; line; epistémé; doxa; eikasia; prisoner