Vliv svařování na dvoufázovou ocel pro bezpečnostní prvky autokaroserií - Ondráček, Petr (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je věnována základním analýzám vlivu svařování na výchozí strukturu materiálu a na statické vlastnosti dvoufázové feriticko-martenzitické oceli. V teoretické části je uveden sortiment vysokopevných ocelí, používaných pro konstrukci karoserií silničních vozidel. Při použití těchto materiálů dochází ke zvýšení pasivní bezpečnosti a zároveň snížení hmotnosti vozidla. To má pozitivní vliv na spotřebu paliva a ekologii. V experimentální části byly provedeny rozbory oceli DP 450, a bodových odporových svarových spojů. Svarové spoje byly odebrány z konkrétních částí výlisku karoserie automobilu. Vyhodnocení vlivu svařování vycházelo z metalografických rozborů tepelně ovlivněné oblasti. Vliv svařování na mechanické parametry, byl hodnocen měřením tvrdosti a statickými tahovými zkouškami neovlivněného základního materiálu ve srovnání s pevností svarových spojů.
Impact of welding dual-phase steels for safety elements of the car body
Keywords: bodový odporový svar; dvoufázová ocel; podélník automobilu; tepelně ovlivněná oblast; resistance spot weld; dual-plase steel; longitudinal part car; heat affected zone